A home and boat house in Clearwater

For the homeowners, this stunning, architecturally designed Clearwater ‘Boat House’ was a home from the moment they walked through the door.

Set upon 775m² and residing beside one of New Zealand’s top golf courses, the house overlooks the spring-fed lake, the Southern Alps and the boat house below. It was thoughtfully designed by Mason & Wales Architects and orientated to make the most of its magnificent views, as well as accommodate the owners’ love for entertaining.

Metzger Builders Limited was awarded the contract for this high-end build, which responds to its unique sights and took 18 months to complete. At the 2016 Registered Master Builders House of the Year, the house won a regional gold award (new home over $2-million category, Canterbury), as well as a national gold reserve award.

Its exterior nods to a classic colour scheme of white timber weatherboards and contrasting black guttering and roof panels, split with a series of gables and floor-to-ceiling windows and doors. The interior accurately reflects the occupiers’ tastes with credit given to Anne Roy, interior designer and close friend of the high-profile owners. “She knows them inside and out; what their favourite things are and where they should be placed,” Ali Metzger, a director at Metzger Builders, says. “From the minute they walked through it was a home, not an empty shell.”

A commercial elevator was installed to increase accessibility to its generous living quarters, which span across three levels, including a basement complete with a generator, library, wine cellar and gym.

Wide windows and doors mean maximum light reaches the open-plan custom-made kitchen, his and hers living rooms, and multiple shared spaces with an option to close-off main areas due to the owners’ approach to living; as well as conservatory, sun room and barbecue area. Four beautiful bedrooms, each with designer bathrooms and views of the lake, run the length of the upper level.

Wood elements enliven and define areas, such as the vertical cedar tongue-and-groove ceilings, solid wood doors and kitchen bench top.

The back of the house fans out toward the view, accentuating the wonder of this home. A stairway steps down to the self-contained boat house on the waterfront and is a continuation of the style depicted in the main home. Alongside the clean and bright kitchenette, a window seat with bi-fold windows offers a place for quiet pause.

An understanding of the owners’ way of living is carefully interpreted architecturally and underpins the concept for a seamless connection from home to boat house and the remarkable New Zealand backdrop.

– Style magazine

Comment